> anbi publicatieplicht

Hoe te voldoen aan de ANBI publicatieplicht?

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Schenkingen aan een ANBI zijn vrijgesteld van belasting en een ANBI hoeft bij ontvangst van een schenking of legaat ook geen belasting te betalen.  

De overheid en belastingdienst hebben de eisen voor de ANBI de laatste jaren flink opgeschroefd. Elke ANBI moet op een website een aantal gegevens plaatsen over bestuur en financiën.

De kerken hebben voor het voldoen aan deze nieuwe regels uitstel gekregen van de belastingdienst tot 1 januari 2016.

De doopsgezinde gemeenten vallen onder de zogenoemde groepsbeschikking van de ADS. Dat verandert niet. Gemeenten hoeven dus geen eigen status aan te vragen.

De ADS verzorgt een algemene ANBI website waar de benodigde ANBI gegevens van alle gemeenten te vinden zijn. Om deze site te kunnen vullen hebben we wel gegevens van u nodig.

De volgende bijlagen zijn beschikbaar:

 

  1. Gemeente transparant online: Dit stuk geeft puntsgewijs informatie over wat er op de site moet staan.
  2. Een format voor de gegevens waarbij een voorbeeld is ingevuld. De tweede pagina is een niet ingevuld format dat wij graag ingevuld van u terugontvangen. Het RSIN nummer hebben de meeste gemeenten nog niet ontvangen. Deze worden door de belastingdienst toegekend. Het is niet nodig daar zelf achteraan te gaan.
  3. Een Excel bestand waarin u de benodigde financiële gegevens kan invullen. Ook dat ontvangen wij graag ingevuld van u terug. NB. Het gaat dus alleen over de staat van baten en lasten. De Balans hoeft niet op de website gepubliceerd! (dit bestand komt later online)

De gegevens worden door ons op de website ingevoerd.

Het is van groot belang dat alle gemeenten de gegevens aanleveren. Het niet voldoen aan deze vereisten kan leiden tot het in gevaar brengen van de hele groepsbeschikking. De ADS zal dan ook om de andere gemeenten te beschermen, uiteindelijk niet anders kunnen dan een gemeente of instelling die geen gegevens aanlevert uit de ANBI groepsbeschikking te laten schrappen. Deze gemeente verliest dan de ANBI status.

Deze hele operatie rond de ANBI wordt in nauw overleg gedaan met de deskundigen van het CIO (interkerkelijk Contact Inzake de Overheid). Dit orgaan voert ook het overleg met de belastingdienst. Het wordt ten sterkste afgeraden door het CIO om zelf contact op te nemen met de belastingdienst! Het CIO en daarna de landelijke organisaties van de kerken zijn de aanspreekpunten voor de fiscus.

Voor meer informatie: E.D. van den End | e-mail

 
  Meer informatie  
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl